Οι πρωτεΐνες ανήκουν στην κατηγορία των μακροθρεπτικών συστατικών, κάτι που σημαίνει ότι  ο οργανισμός μας  χρειάζεται περισσότερη ποσότητα πρόσληψης για να διατηρήσει σε αρμονικό επίπεδο τις λειτουργίες αλλά και τη δομή του. Αποτελούν απαραίτητο συστατικό για την ισορροπημένη διατροφή μας, αφού ενισχύουν την υγεία των μαλλιών και των νυχιών μας, αναπλάθουν τους ιστούς του οργανισμού μας και ευνοούν την ανάπτυξη της μυϊκής μας μάζας.

15 koryfaies piges futikwn prwteinvn gia osous den trwne kreas 300x199 15 κορυφαίες πηγές  φυτικών πρωτεϊνών για όσους δεν τρώνε κρέας

Υπάρχουν πρωτεΐνες τόσο ζωικής όσο και  φυτικής προέλευσης. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν πρωτεϊνες ζωϊκής προέλευσης, όμως υπάρχουν και κάποιοι που δεν αγαπούν το κρέας. Αυτοί τι πρέπει να κάνουν ; Μα φυσικά να αντισταθμίσουν την έλλειψη, με φυτικές πρωτεϊνες. Δείτε πιο κάτω κάποιες από αυτές τις τροφές:

Λιαστές ντομάτες: Οι λιαστές ντομάτες είναι πολύ  καλή πηγή βιταμίνης Κ (η οποία δεν υπάρχει στις περισσότερες φυτικές τροφές). Ένα φλιτζάνι  μόνο, καλύπτει το 30% των ημερήσιων αναγκών του οργανισμού μας σε μαγνήσιο και περιέχει 7,6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τόφου: Το τοφού μοιάζει με λευκό τυρί και δεν είναι τίποτα άλλο, από μια πρωτεΐνης σόγιας αλλά σε στερεοποιημένη μορφή. Μισό φλιτζάνι τοφού, μας δίνει 10,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και αποτελεί πολύ καλή επιλογή  υποκατάστατου κρέατος. Δεν έχει ιδιαίτερη γεύση αλλά παίρνει τη γεύση των συνοδευόμενων τροφών του.

 Αρακάς: Εξαιρετική πηγή λουτεΐνης, η οποία είναι αντιοξειδωτική ουσία και ρυθμίζει τη χοληστερόλη μας, προλαμβάνει το σχηματισμό πλακών και ευεργετεί την καλή υγεία της καρδιάς μας. Ένα φλιτζάνι αρακά, μας δίνει 8,6 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Σπόροι Chia: Οι σπόροι αυτοί είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά, αντιοξειδωτικά και ασβέστιο. Τα  30 γραμμάρια  μας δίνουν 4,4 γραμμάρια πρωτεΐνης!

Ψωμί Ιεζεκιήλ: Είναι ψωμί φτιαγμένο από 100% βιολογικά δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια και νερό, χωρίς αλάτι, μαγιά, λιπαρά, ζάχαρη, γλυκαντικά, αυγά ή γαλακτοκομικά. Δύο φέτες δίνουν 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και πολλές φυτικές ίνες.

Σπόροι κάνναβης: Αν και παρεξηγημένοι, μας χαρίζουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται το σώμα μας. Τα 30 γραμμάρια τέτοιων σπόρων μας  δίνουν σχεδόν 9,2 γραμμάρια πρωτεΐνης.

 Γάλα σόγιας: Ένα φλιτζάνι είναι εξαιρετική πηγή  βιταμίνης Β12, βιταμίνη, ασβεστίου και μας χαρίζει περίπου 8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Τέμπε: Σε μια ποικιλία πιάτων μπορεί να προσθέσει γεύση που παραπέμπει σε αυτή των ξηρών καρπών. Το τέμπε παρασκευάζεται από σπόρους σόγιας που έχουν ζυμωθεί. Ένα φλιτζάνι τέμπε είναι πλούσιο σε σίδηρο και ασβέστιο και έχει 30,8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Φυστικοβούτυρο: Δύο κουταλιές της σούπας φυστικοβούτυρο μας  δίνουν βιταμίνη Β6, βιταμίνη Ε, κάλιο, 8 γραμμάρια πρωτεΐνης και  αρκετές φυτικές ίνες.

Κινόα: Είναι  πολύ καλή πηγή μαγγανίου και μαγνησίου, που είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών μας. Ένα φλιτζάνι κινόα , χαρίζει σίδηρο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Β, θειαμίνη, χαλκό και  8 γραμμάρια πρωτεΐνης.

Ενταμάμε: Πρόκειται για  πράσινα φασολάκια σόγιας ζεματισμένα σε αλατισμένο νερό, τα οποία επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες ( για την ακρίβεια 17 γρ ανά φλιτζάνι).

Διατροφική μαγιά: Είναι ένα προϊόν φυσικής ζύμωσης ενός συγκεκριμένου ζυμομύκητα, ο οποίος καλλιεργείται έχοντας ως βάση παντζάρια ή μελάσα και από άποψη γεύσης,  θυμίζει τυρί. Τα 30 γραμμάρια διατροφικής μαγιάς είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες  και χαρίζουν 14 γραμμάρια πρωτεΐνης!

Φακές: Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένες φακές δίνουν 16 γραμμάρια φυτικών ινών, 18 γραμμάρια πρωτεΐνης  και καλύπτουν σχεδόν το 37% των καθημερινών  αναγκών του οργανισμού μας σε σίδηρο.

Σεϊτάν: Φτιάχνεται από νερό και τη γλουτένη του σιταριού και αποτελεί πολύ καλό  υποκατάστατο κρέατος. Είναι πλούσιο σε φώσφορο, σίδηρο, ασβέστιο και  πρωτεΐνη( 30 γραμμάρια δίνουν περίπου 20 γρ πρωτεϊνης).

Αμύγδαλα: Ένα φλιτζάνι έχει πληθώρα θρεπτικών συστατικών όπως βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες και καλά λιπαρά και μαςδίνει 20,2 γραμμάρια πρωτεΐνης.



Show Buttons
Hide Buttons