Site Overlay

6 τροφές που αλλάζουν τη μυρωδιά του σώματός μας

Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του φυσική σωματική μυρωδιά( πέραν των πρόσθετων που χρησιμοποιεί), η οποία καθορίζεται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι καταρχάς η υγεία του, η προσωπική του υγιεινή αλλά και τα κληρονομικά  γονίδια του.

6 τροφές που αλλάζουν  τη μυρωδιά του σώματός μας

Έχετε σκεφτεί αν οι διατροφικές επιλογές που κάνετε, επηρεάζουν άμεσα και τη μυρωδιά του σώματος σας; Μήπως κιόλας το έχετε νιώσει ή σας το έχουν πει; Λοιπόν ναι, οι τροφές που καταναλώνουμε, επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά τη μυρωδιά που ήδη έχουμε. Κι αυτό, έχει μάλιστα  αποδειχθεί κι από ειδικούς ερευνητές. Προς Θεού δεν εννοούμε όμως ριζική αλλαγή αλλά προσωρινή, μην τρομάζετε!

Το μυαλό σας πήγες στο κρεμμύδια και στο σκόρδο να φανταστούμε; Όχι δεν εννοούμε αυτές τις τροφές που η μυρωδιά τους μας ακολουθεί για ώρες από την κατανάλωσή τους και μας οδηγεί σε κοινωνική απομόνωση. Υπάρχουν άλλα τρόφιμα, τα οποία καταναλώνοντάς τα , η μυρωδιά μας αλλάζει και μάλιστα προς το χειρότερο! Το κακό είναι ότι είναι πολύ υγιεινές τροφές. Δείτε ποιες λέμε:

Κύμινο και Κάρυ: Τα δυο αυτά μπαχαρικά, χαρίζουν εξωτική και ιδιαίτερα καυτερή γεύση στα φαγητά μας, όμως όταν έρθει η ώρα και ιδρώσουμε, θα παρατηρήσετε ότι ο ιδρώτας έχει μια πολύ βαριά οσμή η οποία μάλιστα εκκρίνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα από τους πόρους του σώματός μας. Τι να κάνετε για να εξισορροπήσετε τη μυρωδιά; Καταναλώστε θυμάρι, κανέλα, κάρδαμο ή δενδρολίβανο για να αποφύγετε τη δυσοσμία αυτή.

Καφές: Η καφεΐνη που είναι το βασικό συστατικό του καφέ, διεγείρει το κεντρικό νευρικό μας  σύστημα και προκαλεί τους ιδρωτοποιούς αδένες του σώματός μας να εκπέμπουν μια δυσάρεστη  μυρωδιά μέσω του ιδρώτα που επελευθερώνεται. Επιπρόσθετα, ο καφές μας αφυδατώνει, προκαλώντας μας ξηροστομία, μυρίζει πιο άσχημα η αναπνοή μας, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται περισσότερα βακτήρια.

 Κόκκινο κρέας:  Το πεπτικό  μας σύστημα  χρειάζεται περισσότερο χρόνο να μεταβολίσει το κόκκινο κρέας. Επομένως, αποτελεί εστία βακτηρίων, τα οποία κάνουν την αναπνοή μας δυσάρεστη και τον ιδρώτα μας δύσοσμο. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Chemical Senses, οι άνδρες  που ήταν vegetarian, είχαν πιο  ευχάριστη τη μυρωδιά από αυτούς που έτρωγαν κρέας, σύμφωνα με τις γυναίκες που συμμετείχαν.

Αλκοόλ: Το αλκοόλ στο μεγαλύτερο  του μέρος, μεταβολίζεται σε αιθανικό ή οξικό οξύ από το ήπαρ μας. Όμως, μικρή ποσότητα αλκοόλ απελευθερώνεται και από τον ιδρώτα και την αναπνοή μας.

 Σταυρανθή λαχανικά: Τα σταυρανθή  λαχανικά (πχ τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο και το κουνουπίδι) που καθαρίζουν το σώμα από τις τοξίνες, περιέχουν θείο και προκαλούν απελευθέρωση δύσοσμων αερίων. Εδώ έχουμε να κάνουμε όμως με πολύ ωφέλιμα λαχανικά, τα οποία ευεργετούν πολλαπλά τον οργανισμό μας, οπότε δεν αποτελεί χρηστική λύση να τα βγάλουμε εντελώς από τη διατροφή μας. Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε; Για να μειωθεί η δυσάρεστη οσμή αλλά και να μεταβολίζονται πιο γρήγορα από τον οργανισμό μας, καλό είναι να καταναλώνονται βραστά και να τα μασάμε πολύ καλά.

 Ψάρι: Μερικοί  άνθρωποι πάσχουν από το «συνδρόμο οσμής ψαριού», η οποία είναι μια  κληρονομική μεταβολική διαταραχή που  δημιουργεί μια δυσάρεστη οσμή, όταν καταναλώνουν ψάρια ή άλλες τροφές που περιέχουν υψηλό  ποσοστό  πρωτεϊνών. Που οφείλεται αυτό; Στην  ανικανότητα διάσπασης από τον οργανισμό τους,  της τριμεθυλαμίνης που ανιχνεύεται στα ψάρια, με αποτέλεσμα αυτή να συσσωρεύεται στο σώμα και να απελευθερώνεται μέσω των ούρων, της αναπνοής και του ιδρώτα.