Το αμύγδαλο συγκαταλέγεται στα superfoods, δεν είναι ένας απλός ξηρός καρπός. Έχει δυο εκδοχές:  τη γλυκιά και την πικρή, από τις οποίες η πρώτη είναι η βρώσιμη μορφή και η δεύτερη χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο  για την παραγωγή του αμυγδαλέλαιου. Το αμύγδαλο επίσης, επεξεργάζεται και μας δίνει προϊόντα όπως: το αλεύρι, το βούτυρο και το γάλα αμυγδάλου.

amigdalo to uperoplo sti diatrofi mas 300x200 Αμύγδαλο:  το υπερόπλο της διατροφής  μας

Εκτός της ιδιαίτερής τους γεύσης, τα αμύγδαλα περιέχουν πληθώρα ευεργετικών για τον οργανισμό μας συστατικών όπως: βιταμίνη Ε, φυτικές ίνες, βιταμίνες της ομάδας Β, ασβέστιο, κάλιο, φώσφορο, σίδηρο και υγιή λιπαρά, χαλκό , αποτελούν πλούσια πηγή πρωτεΐνης, και πολλών σημαντικών αμινοξέων. Όμως επειδή οι θερμίδες τους, καθώς και τα μονοακόρεστα λιπαρά που περιέχουν είναι αρκετά υψηλά, τονίζεται ότι η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται με μέτρο (μια χούφτα είναι ιδανική ημερήσια ποσότητα).

Πιο συγκεκριμένα:

Βοηθάει στην υγεία των μαλλιών
Τα αμύγδαλα περιέχουν  λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, μαγγάνιο, βιταμίνη Ε και βιοτίνη και αυτό τα καθιστά μεγάλη ενίσχυση για παθήσεις όπως το φριζάρισμα, η πυτιρίτιδα και η τριχόπτωση. Βασικό θρεπτικό τους συστατικό αποτελεί ο ψευδάργυρος που καταπολεμά και την τριχόπτωση και αυξάνει τη δύναμη της τρίχας μας. Καταναλώστε λοιπόν αμύγδαλα και βάλτε αμυγδαλέλαιο στα μαλλιά σας και η υγεία τους θα είναι  στα καλύτερά της.

Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία
Ο ψευδάργυρος και Η βιταμίνη Ε που περιέχουν τα αμύγδαλα, τα αναδεικνύει σε  μια από τις καλύτερες τροφές για τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου καθώς διατηρείται σε υψηλό επίπεδο τη λειτουργία της μνήμης μας αλλά και η εγκεφαλική μας εγρήγορση. Επιπλέον, η βιταμίνη Β6 που περιέχει, μεταβολίζει τις πρωτεϊνες  που είναι σημαντικές για την ανάπλαση των εγκεφαλικών κυττάρων και τέλος, η φαινυλαλανίνη αυξάνει την παραγωγή αδρεναλίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλό μας και παράλληλα μας προφυλάσσει λίγο παραπάνω από τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Πάρκινσον.

Προστατεύει την καρδιά
Τα αμύγδαλα είναι περιέχουν υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών τα οποία είναι ευεργετικά  για την καρδιά μας. Επίσης, περιέχουν την αντιοξειδωτική βιταμίνη Ε, η οποία  βοηθά στην αντιμετώπιση τυχόν φλεγμονών που εμφανίζονται στις αρτηρίες. Τέλος, είναι πλούσια πηγή μαγνησίου, το οποίο βοηθά την καλή κυκλοφορία του αίματός μας, άρα και του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών που διαχέονται σε όλο μας το σώμα μέσω του αίματος.

 

Βοηθάει στην απώλεια του βάρους
Η περιεκτικότητά των αμυγδάλων  σε ψευδάργυρο  και Β βιταμίνες, βοηθούν στη μείωση του αισθήματος της λιγούρας ιδίως για γλυκές γεύσεις , τονώνοντας την προσπάθειά μας για απώλεια κιλών. Επιπρόσθετα, τα μονοακόρεστα λιπαρά , οι πρωτείνες και οι φυτικές ίνες, βοηθούν στον αμεσότερο κορεσμό.

Δυναμώνουν τα κόκαλα
Εξαιρετική πηγή φώσφορου και ασβεστίου, με αποτέλεσμα να αποτελούν σημαντική τροφή για την πυκνότητα και τη δύναμη των οστών μας . Επίσης, αναστέλλουν τη δημιουργία ελεύθερων ριζών, με αποτέλεσμα να προλαμβάνεται σε μεγάλο βαθμό η εμφάνιση οστεοπόρωσης μακροπρόθεσμα.

Διατηρεί λαμπερή την επιδερμίδα
Αν θέλετε να έχετε ένα λαμπερό και δέρμα, τα αμύγδαλα αποτελούν σίγουρα  το μεγαλύτερο σας σύμμαχο. Η περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Ε, τρέφει το δέρμα  μας και το προστατεύει από την αφυδάτωση και την  ξηρότητα, ενώ κάνοντας μασάζ με αμυγδαλέλαιο, σας βοηθά να έχετε ένα πιο  υγιές δέρμα(επίσης  δρα θεραπευτικά στο ηλιοκαμμένο δέρμα που χρειάζεται περισσότερη φροντίδα).

Ρυθμίζει το διαβήτη
Για τη διατήρηση του σακχάρου του αίματός σας  σε υγιή επίπεδα, είναι καλό να τρώτε μία χούφτα αμύγδαλα πριν από κάθε μεγάλο γεύμα. Τα μέταλλα , οι βιταμίνες , οι φυτικές ίνες και τα υγιή λιπαρά που περιέχουν, ρυθμίζουν σημαντικά τη γλυκόζη στο αίμα μας.

Ρίχνει τη χοληστερίνη
Η συχνή κατανάλωση αμυγδάλων ανεβάζει το ποσοστό της καλής χοληστερίνης και μειώνει τις τιμές της κακής, κι αυτό γιατί είναι εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων  και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων.

 

 Προστατεύει το έμβρυο
Οι γυναίκες, που καταναλώνουν αμύγδαλα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, βοηθούν  την ανάπτυξη των εμβρύων μέσω του  φολικού οξέος που περιέχεται στον καρπό των αμυγδάλων και το οποίο παίζει βασικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και τον σχηματισμό των ιστών και των κυττάρων του νεογέννητου μειώνοντας τις πιθανότητες προβλημάτων στη γέννηση(όπως πχ ανωμαλίες στο νευρικό σωλήνα).

Καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα
Αν πάσχετε από εντερικά προβλήματα ή δυσκοιλιότητα, οι φυτικές ίνες των αμυγδάλων, να ξέρετε ότι καταπολεμούν και τα δυο! Αυτά τα προβλήματα, αντιμετωπίζονται με πολύ νερό και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες γιατί μειώνουν στο ελάχιστο την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του εντέρου.