Σύμφωνα με τη διατροφολόγο του Ιατρικού κέντρου Beth Israel Deaconess, στη Βοστώνη, Kathryn Weatherford: «Η ασθένεια και φθορά  των οστών, μπορεί να προληφθεί με την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου και βιταμίνης  D από τις τροφές»

me poies trofes kai se ti posotita tha thwrakisete ti skeletiki sas ugeia 300x200 Με ποιες τροφές και σε τι ποσότητα θα θωρακίσετε την σκελετική σας υγεία;

 Σημειώνει επίσης ότι, «Οι κατάλληλοι συνδυασμοί τροφών που είναι πλούσιες σε ασβέστιο και βιταμίνη D, προστατεύουν τα οστά μας και ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Υπάρχουν πλέον πολλά τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνη D και  ασβέστιο, κάνοντας πιο εύκολη την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη που είναι απαραίτητη για τον οργανισμό μας».

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό, ότι στα πλαίσια μια υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, καταναλώνοντας τις σωστές τροφές, μπορούμε εύκολα να βοηθήσουμε την καλύτερη δυνατή  προστασία των οστών μας.

  • Μια αρχική σύσταση για την  καλύτερη υγεία των οστών μας είναι το γάλα φυτικής προέλευσης(π.χ γάλα  σόγιας ή  αμυγδάλου), το οποίο είναι εμπλουτισμένο με ασβέστιο και  βιταμίνη D . Να σημειωθεί εδώ ότι, το γάλα αμυγδάλου, καλύπτει το 45% των ημερήσιων αναγκών του   οργανισμού μας  σε ασβέστιο και το 25% σε βιταμίνη D.
  • Είναι επίσης, πολύ βασικό να καταναλώνετε πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως για παράδειγμα κέιλ, σπανάκι, σέσκουλα, μαρούλι, λάχανο κτλ.
  • Να έχετε κατά νου, ότι μια μερίδα 230 γραμμαρίων γιαούρτι, παρέχει στον οργανισμό μας 400 mg ασβεστίου. Είναι καλό να καταναλώνετε καλύτερα ελληνικό γιαούρτι, καθώς έχει τις περισσότερες πρωτεϊνες.
  • Καλό είναι επιπρόσθετα, να ξεκινάτε την ημέρα σας με δημητριακά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και  εμπλουτισμένα με ασβέστιο, φυσικά να προσέχετε να μην περιέχουν ζάχαρη. Για παράδειγμα τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μαζί  με ένα φλιτζάνι γάλα σας προσδίδουν  περίπου 600mg ασβεστίου.
  • Το σώμα μας, παράγει βιταμίνη D κάθε φορά που εκτίθεται στο ηλιακό φως. Οπότε, 10-15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο καθημερινά, είναι αρκετά για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας να παράγει ικανοποιητική ποσότητα βιταμίνης D.
  • Τέλος, τα λιπαρά ψάρια είναι άριστη πηγή βιταμίνης D. Σύμφωνα με την Weatherford, «μια μερίδα 80 γραμμαρίων άγριου σολομού καλύπτει τις ημερήσιες του οργανισμού μας σε ποσοστό 100%»!

 

Συνοψίζοντας, για την καλή σας υγεία, είναι καλό να ελέγχετε καθημερινά πόση βιταμίνη D και ασβέστιο λάβατε από την τροφή σας. Μην αμελείτε την υγεία σας! Σε περίπτωση έλλειψης, ενημερώστε το γιατρό σας!

 



Show Buttons
Hide Buttons