Η κατανάλωση (και μάλιστα η τακτική κατανάλωση) δημητριακών ολικής άλεσης ενισχύουν την προσπάθεια απώλειας βάρους που  έχουμε βάλει ως στόχο, μας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης και ανάπτυξης καρκίνου και προασπίζουν την υγεία της καρδιάς μας.

thermides kai diatrofiki aksia twn proiontwn olikis alesis 300x203 Θερμίδες και διατροφική αξία των δημητριακών ολικής άλεσης

Γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά δεν έχουν και πάρα πολύ καλή γεύση, όμως αυτό που θα πρέπει να εστιάσουμε δεν είναι  η γεύση  αλλά τα οφέλη που προσφέρουν απλόχερα στον οργανισμό μας.

Τα προϊόντα ολικής άλεσης παρασκευάζονται  από αλεύρι ολικής άλεσης, δηλαδή από αλεύρι που χρησιμοποιήθηκε όλος ο σπόρος του δημητριακού για την παραγωγή του, σε αντίθεση με το λευκό αλεύρι που είναι επεξεργασμένο και προέρχεται από το ενδοσπέρμιο, δηλαδή από το ένα τμήμα δηλαδή του σπόρου.

Στα προϊόντα ολικής άλεσης, επειδή αξιοποιούνται το φύτρο αλλά και ο φλοιός των δημητριακών, τα οποία είναι εξαιρετικές πηγές   φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων, βιταμινών και μετάλλων, η διατροφική αξία αλλά και τα οφέλη για την υγεία μας είναι τεράστια.  Επιπρόσθετα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν αντιοξειδωτικά, καλά λιπαρά καλούς υδατάνθρακες αργής καύσης και πρωτεΐνες.

Πιο κάτω  σας παραθέτουμε 4 πολύ σημαντικά και παράλληλα γευστικά δημητριακά ολικής άλεσης για να τα εντάξετε στη διατροφή σας:

Βρόμη: Είναι εξαιρετική  πηγή φυτικών ινών και σας κρατά χορτάτους για περισσότερο χρονικό  διάστημα. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι βρόμης σας χαρίζει  11 g πρωτεΐνη, 5 g λιπαρά (1 g κορεσμένα), 55 g υδατάνθρακες, 1 g σάκχαρα, 5 mg νάτριο, 8 g φυτικές ίνες, 307 θερμίδες. Εντάξτε λοιπόν τη βρόμη στο πρωινό σας γεύμα και  αποφύγετε τα επεξεργασμένα δημητριακά βρόμης τα οποία περιέχουν  μεγάλη ποσότητα  ζάχαρης.

Καστανό ρύζι:  Ένας απλός και εύκολος τρόπος για  να λάβετε περισσότερες βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες από τη διατροφή σας είναι να αντικαταστήσετε το λευκό και επεξεργασμένο λευκό ρύζι με καστανό.  Πιο συγκεκριμένα,  ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο καστανό ρύζι περιέχει: 6 g πρωτεΐνη, 2 g λιπαρά (0 g κορεσμένα λιπαρά), 52 g υδατάνθρακες, 3 g φυτικές ίνες, 1 g σάκχαρα, 8 mg νάτριο και  248 θερμίδες. Ιδανικά, μπορείτε να το συνδυάσετε με λαχανικά και άπαχη πρωτεΐνη και θα έχετε ένα πλήρες, υγιεινό και ισορροπημένο γεύμα.

Κριθάρι: Η πικάντική του γεύση το καθιστά τέλειο συστατικό σε συνταγές που θέλουν δημητριακά ή ρύζι (ή σε σούπες και πιάτα με λαχανικά). Πιο συγκεκριμένα, ένα φλιτζάνι κριθαριού προσφέρει  4 g πρωτεΐνη, , 0 g σάκχαρα, 5 mg νάτριο, 6 g φυτικές ίνες, 1 g λιπαρά (0 g κορεσμένα), 44 g υδατάνθρακες και 193 θερμίδες.

Κινόα: Η κινόα έχει κάνει την εμφάνισή της τα τελευταία χρόνια και η φήμη της εξαπλώνεται ταχύτατα λόγω των πολλαπλών ωφελειών για την υγεία μας. Η αλήθεια είναι πως μοιάζει αρκετά με το καστανό ρύζι αλλά είναι ακόμη πιο πλούσια πηγή πρωτεϊνης από το ρύζι, κάτι που την καθιστά υπερτροφή για  vegan και χορτοφάγους (και όχι μόνο). Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα για παράδειγμα,  έχει  8 g πρωτεΐνη, 39 g υδατάνθρακες, 0 g σάκχαρα, 4 g λιπαρά (0 g κορεσμένα), 5 g φυτικές ίνες, 13 mg νάτριο και 222 θερμίδες.

 




Show Buttons
Hide Buttons