Είναι γεγονός πως τις μέρες μας, οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, το άγχος της καθημερινότητας, οι πολλές ώρες εργασίας, οδηγούν τους περισσότερους από εμάς σε κακή διατροφή και κυρίως στην έλλειψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών, όπως ο σίδηρος.

O σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, της κύριας πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που κυκλοφορούν στο αίμα και η οποία δεσμεύει οξυγόνο κατά τη δίοδο των ερυθρών αιμοσφαιρίων από τις αρτηρίες των πνευμόνων για να το απελευθερώσει στους ιστούς του σώματος. Παράλληλα, είναι απαραίτητος για τη σύνθεση DNA σε όλα τα κύτταρα του σώματος, αφού η έλλειψή του αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό τους.

sidiros trofes 300x200 Τροφές πλούσιες σε σίδηρο

Οι φυσιολογικές τιμές του σιδήρου για τους άνδρες κυμαίνονται από 55-160 μg/dl για τις γυναίκες από 45-155 μg/dl και για τα παιδιά από 45-120 μg/dl. Τι συμβαίνει όμως, όταν το σώμα μας δεν λαμβάνει την απαραίτητη ποσότητα σιδήρου για την καλή λειτουργία του οργανισμού;

Μία από τις πιο συνηθισμένες ασθένειες που προσβάλλουν τον ανθρώπινο οργανισμό, λόγω της έλλειψης σιδήρου είναι η σιδηροπενική αναιμία. Χωρίς αρκετό σίδηρο στον οργανισμό μας, όπως αναφέραμε και προηγουμένως, δεν μπορούμε να παράγουμε αρκετή αιμοσφαιρίνη ουσία απαραίτητη για τη μεταφορά του οξυγόνου σε όλο το σώμα. Κατά συνέπεια το άτομο νιώθει κουρασμένο, αδύναμο και πολλές φορές οξύθυμο χωρίς προφανή λόγο.

 

Ποιες τροφές  πρέπει να καταναλώνουμε για να έχουμε μια πλούσια διατροφή σε σίδηρο;

Ζωικής προελεύσεως τρόφιμα: Συκώτι (των πουλερικών και το μοσχαρίσιο), αρνίσια σπλήνα, μοσχαρίσια μπριζόλα, μπούτι από κοτόπουλο, όστρακα, χτένια, σουπιές, χταπόδι, ξιφίας, τόνος, σολομός, αυγά

Φυτικά τρόφιμα: Φακές, ρεβίθια, αγκινάρες, πιπεριές, σουσάμι, σπανάκι, βρώμη, πράσα, ξηροί καρποί (κάσιους, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια).

Το σώμα σας απορροφά περισσότερο σίδηρο από το κρέας από ό, τι από άλλες πηγές. Εάν επιλέξετε να μην τρώτε κρέας, μπορεί να χρειαστεί να αυξήσετε την πρόσληψη του σιδήρου από φυτικής προέλευσης τροφές, οι οποίες είναι πλούσιες σε σίδηρο, για να απορροφήσει εν τέλει ο οργανισμός σας την ίδια ποσότητα σιδήρου που θα παίρνατε από το κρέας.

Τέλος να θυμάστε πως οι τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο καλό είναι να καταναλώνονται μαζί με φρούτα και λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C γιατί έτσι επιτυγχάνουμε τη μέγιστη δυνατή πρόσληψη σιδήρου. Απ’ την άλλη, δεν πρέπει να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε σίδηρο σε συνδυασμό με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, γιατί το ασβέστιο παρεμποδίζει την απορρόφηση του σιδήρου.




Show Buttons
Hide Buttons